Quantcast
Channel: Tidningen Outside » dynastar
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Vinterns bästa prylar

$
0
0

För att tillverkarna ska kunna sticka ut på dagens marknad krävs hårt jobb och perfekta prylar. Vi har testat mängder av vinterprodukter i årets test och samlat de bästa på följande sidor.

Ur Outside #7 2014

Atomic Vantage Ritual, 6 000 kronor
Vantage Ritual lanserades så sent som förra året, men de sopade banan med alla andra big mountainskidor i årets test. Den var bättre än konkurrenterna i både puder- och skogsskidåkning, trots att det var den smalaste skidan i kategorin. Tack vare den smala midjan kan du svänga enklare och åka en hel dag utan att behöva vrida dig som en yogamästare. En tydlig camber lyfter upp så mycket som 65 procent av skidan vilket ger en dynamisk känsla och bra glid. Resten av skidan ser ut som en mer typisk rockerskida med bra flyt i lössnö. ”Den klarar allt”, sa en av våra testare. 137,5/103/123,5; www.atomic.com
ALLROUND: 5 / SVÄNG: 5

BIG MOUNTAIN

Völkl V-Werks Katana,
8 500 kronor
BÄST FÖR: Tekniska big mountain-åkare
TESTET: Denna kolfiberskida är 15 procent lättare än sin föregångare – och betydligt dyrare. Ingen annan skida kunde konkurrera när vi gav oss ut på hård snö och testade kantgrepp. Den skar fint genom skare och det finns tillräckligt med flex och rocker för att det ska bära på lössnö.
DOMEN: Den bästa kolfiberskidan vi någonsin har testat. 143/112/132; www.volkl.com
ALLROUND: 4,5 / SVÄNG: 5

Blizzard Cochise, 6 495 kronor
BÄST FÖR: Allround
TESTET: Årets Cochise är mycket mer lekfulla, förlåtande och lättsvängda än tidigare version. Många kommer att gilla den nya förändringen, speciellt de som tyckte att den var lite för krävande att åka på. Precis som med Nordica Helldorado kan du åka riktigt snabbt men skidorna är inte längre helt pålitliga i trånga passager.
DOMEN: Nästan lika roligt att lägga svängar på hård snö som att pumpa puder. 134/108/122; www.blizzardsportusa.com
ALLROUND: 4,5 / SVÄNG: 5

Nordica Helldorado, 7 495 kronor
BÄST FÖR: Smäcker skogsåkning
TESTET: Om Rossi Soul 7 (nästa sida) är kul och lekfull är Helldorado mörk och exklusiv. Men när du får upp Helldorado i fart är den lika följsam som en smörklick på ett rostat bröd. Den breda fronten kommer att göra att du flyter vackert (och helst utan ansträngning) mellan träden. Och, du kommer att lämna polarna bakom dig.
DOMEN: Svart som natten, men alldeles underbar. 143/113/132; www.nordicausa.com
ALLROUND: 5 / SVÄNG: 4,5

Fischer Ranger 106 TI, 8 000 kronor
BÄST FÖR: Pistnära friåkning
TESTET: Den uppgraderade 106 TI har lite mer rocker och en nydesignad front (shovel) som gjorde mjuksnöåkningen ännu mjukare. Skidans tail är kapad och rak vilket gör det enklare att avsluta svängarna med kraft. Och, inte minst, de har blivit 25 procent lättare. Det gör det lätt att traska iväg från liften, samtidigt som den är stabil och energirik på väg ner.
DOMEN: ”Om du testar dem, kommer du att köpa dem”, sa en av våra testare. 138/106/124; www.fischersports.com
ALLROUND: 4,5 / SVÄNG: 5


K2 Shreditor 112, 5 799 kronor
BÄST FÖR: Surf
TESTET: Så många som tre av våra testare tyckte att Shreditor 112 var den skida de helst skulle vilja åka på om de fick välja bara en skida för en dag. De visar hur väl balanserad den är. Det finns nog ingen annan skida vi hellre skulle ha valt att åka mjuka pillows med. Du kan enkelt kasta runt dem och de är tillräckligt breda för att inte sjunka igenom i fluffen. Anledningen till att Shreditor 112 funkade så bra både i svängar och puder är moderata rocker och tip-tail-konstruktion.
DOMEN: Gör det lätt för dig att hantera allt: svängar, höga farter, puder och pist. 135/112/130; www.k2skis.com
ALLROUND: 4,5 / SVÄNG: 4,5

Rossignol Soul 7, 4 999 kronor
BÄST FÖR: Alla som gillar mjuk snö
TESTET: Soul 7 är förlåtande och lätt att svänga, till och med i låga farter. Ökar du gravitationskraften upplevdes den mer bastant och självgående – ett resultat av utmärkt tillverkning. Då tänker vi speciellt på den låga vikten i framdelen som övergår till en traditionell träkärna, men också den perfekta balansen av rocker och camber. Oavsett om du åker i pist eller på puder krävdes samma ökning i kantvinkel när vi ökade hastigheten.
DOMEN: ”Så mångsidig”, tyckte en testare. ”Bäst bland de bästa oavsett förmåga”. 136/106/126; www.rossignol.com
ALLROUND: 5 /SVÄNG: 4,5

Salomon Q-Lab, 7 500 kronor
BÄST FÖR: Fartfylld offpiståkning
TESTET: En av de första modellerna från Salomons ”laboratorie”, Q-Lab. Här får du två lager titan, sandwichkonstruktion med vertikala kanter och en träkärna. Här finns ett racetänk som ger fantastiskt kantgrepp och stabilitet när du ska bryta ljudvallen. Det är ingen utpräglad carvingskida utan trivs bäst i spannet mellan pist och skarsnö. Vi körde 90 procent offpist med denna.
DOMEN: En Salomonskida med attityd. ”Jag kände mig som Stålmannen”, tyckte en av testarna. 138/104/127; www.salomon.com
ALLROUND: 4,5 / SVÄNG: 3,5

ALL MOUNTAIN

Nordica NRGy 100, 5 695 kronor
BÄST FÖR: Åkning som kräver knivskarpt kantgrepp
TESTET: NRGy passar bäst för de som är perfektionister i sin åkning – som gillar att hitta apex i svängarna snarare än att glida nerför. Modellen har en bra balans mellan camber (för hård snö) och rocker (för fluffåkning) samt lagom uppsvängd tip och tail. Men det betyder inte att du måste hålla dig uteslutande till pisten. Vi gillade den i pudersnö också, så länge du har hastigheten med dig.
DOMEN: Bra kombination av carving- och lössnöskida. 136/100/120; www.nordica.com/sverige
ALLROUND: 4,5 / CARVING: 5

Blizzard Bonafide, 5 995 kronor
BÄST FÖR: Allroundåkaren
TESTET: Ta premiumkonstruktion (träkärna, metall, ABS sidewalls) och kombinera det med Blizzards suveräna teknik för att bygga rockerskidor och du får en skida som är lika livlig som stabil. Ju mer du vinklar skidan desto mer kontakt får du. Den tydliga rockern funkade fint även i puder där vi inte hade några problem att göra mjuka och stabila svängar – trots att midjan bara är 98 millimeter.
DOMEN: Om du åker runt 40 procent i pist och resten offpist, då behöver du ingen annan skida än denna. 133/98/118; www.blizzardsportusa.com
ALLROUND: 4,5 / CARVING: 5

Head Venturi 95, 6 595 kronor
BÄST FÖR: Göra skidåkningen enkel
TESTET: Priset kan lura dig. Lita på oss när vi säger att här får du en högkvalitativ träkärna tillsammans med en bra sandwichkonstruktion och rocker – en väldigt prisvärd skida för entusiasten. En svängradie på 16 meter upplevdes bekvämt hos många av våra testare. Tar du ner farten lite kommer du kunna göra fina svängar runt träden för att hitta ännu finare pudergömmor. Pressa dem och du kommer att uppleva dem ännu mer dynamiska och stabila.
DOMEN: Vanturi var väldigt nära att ta hem vinsten i klassen. ”Den gör allt du säger”, tyckte en av testarna. 131/102/127; www.head.com
ALLROUND: 4,5 / CARVING: 4

K2 Shreditor 102, 5 499 kronor
BÄST FÖR: Krävande offpist
TESTET: Splitter nya Shreditor 102 går fint i pisten, men ännu bättre när du viker av offpist. Bäst är den när det blir stökigt och skidorna får krossa klumpar av snö och annat otyg som kan förhindra det perfekta flytet. Shreditor bjuder på 30 procent rocker och 70 procent camber.
DOMEN: ”Den perfekta offpistskidan”, tyckte en av våra testare. ”Den gör allt du ber om”. 131/102/127; www.k2skis.com
ALLROUND: 4,5 / CARVING: 4


Völkl Mantra, 5 000 kronor
BÄST FÖR: Åkning med krav på stabilitet
TESTET: Till årets säsong har Mantra fått full rocker och extra millimetrar på bredden. Den nya designen tar bort lite av livligheten, speciellt i slutet av svängen. Skidan har en lätt uppböjd tip och tail och när vi gav oss ut offpist kunde vi lätt lägga sköna svängar i den mjuka snön.
DOMEN: Så nära autopilotskidåkning man kan komma. 132/100/118; www.volkl.com
ALLROUND: 4,5 / CARVING: 4,5

Rossignol Experience 100, cirka 6 499 kronor
BÄST FÖR: Om du bara vill ha ett par skidor
TESTET: I den nya Experience 100 har tillverkarna byggt in mycket av den kunskap de fick från den hyllade 7-serien (big mountain). En lätt och bred framdel i genomskinlig bikakemönster och rocker motsvarande 30 procent av skidan borgar för flyt i mjuk snö. En tydlig camber och rejäl träkärna gjorde det samtidigt lätt att lägga carvingsvängar i pisten.
DOMEN: Vår favorit bland All mountain-skidorna i år. 140/100/130; www.rossignol.com (beställs från USA)
ALLROUND: 5 / CARVING: 5

Salomon Q-98, 5 000 kronor
BÄST FÖR: Äventyrssugna
TESTET: En bred framdel (tip) gör det enkelt att surfa puder och en tämligen rak tail gör det lätt att avsluta åket med bestämdhet när pudret inte längre är bottenlöst. Våra testare fick flera mjuka åk över både bumps och skarsnö.
DOMEN: Q står för Quest och hela serien är gjord för att upptäcka alla delar av berget. Det har Salomon lyckats bra med. 134/97/120; www.salomon.com
ALLROUND: 4,5 / CARVING: 4

Atomic Vantage Theory, 5 000 kronor
BÄST FÖR: Allt utom betongsnö
TESTET: Lång camber och en kort tip. Istället för metall har Atomic använts sig av ett kolfiberlager som ger en skön åkkänsla med lite vikt som kan fladdra när man ger sig ut i lite stökigare terräng. Vi surfade lätt i lössnö och över bumps men blev lite oroliga i vissa pister.
DOMEN: Ytterligare bevis på att du inte behöver mer yta än så här för att åka offpist. 132/95/121; www.atomic.com
ALLROUND: 4,5 / CARVING: 4,5

CARVING

Blizzard Brahma, 5 495 kronor
BÄST FÖR: Offensiv åkning
TESTET: Med två lager metall och en robust träkärna kan Brahma utmana de bästa. Det är en smal skida med tip-rocker och precis som tidigare gillar vi deras flipcore-teknik. ”Passar lika bra när du åker med familjen som när du ska gå all in”, tyckte en av våra testare.
DOMEN: Vi la carvingssvängar som med vilken raceskida som helst, och Brahma gjorde inte bort sig offpist. 125/88/110; www.blizzardsportusa.com
ALLROUND: 4,5 / STABILITET: 5

Rossignol Experience 84, 4 999 kronor
BÄST FÖR: Mångsidig skidåkning
TESTET: Vi var oroliga över vad vi skulle få när vi såg det svaga spannet som är ett resultat av att man hoppat över metallager. Dessutom har de valt att göra framdelen ännu lättare. Men vi oroade oss i onödan. Den nöp utmärkt i den finaste av pist och klarade alla hastigheter. Offpist kändes Experience lätt och smidigt. Den sjönk inte ner för mycket i snön.
DOMEN: Mycket lättåkt 133/84/120; www.rossignol.com
ALLROUND: 5 / STABILITET: 5

Atomic Nomad Blackeye TI, 6 500 kronor (endast med bindningar)
BÄST FÖR: Aggressiv kantåkning
TESTET: Med midja på 81 millimeter och svängradie på 15 meter trodde vi att det var en utpräglad carvingskida. Nope, rocker och tydlig flex gör den betydligt bredare i sitt användningsområde.
DOMEN: Vi tror att både erfarna åkare och nybörjare kommer att gilla Blackeye. 129,5/81/111; www.atomic.com
ALLROUND: 4,5 / STABILITET: 4,5

Dynastar Powertrack 89, 5 999 kronor
BÄST FÖR: Pistjägare som gillar fart
TESTET: Det här är nog den mest lättåkta Dynastar-skidan vi har åkt. Anledningen är att den har fempunktsskärning, har lite lagom med rocker och uppböjd tip och tail. Våra testare upplevde att man utan problem kunde variera svängarna och att det inte behövdes så mycket kraft.
DOMEN: Kraftfull behöver inte längre betyda att skidan blir ryckig. 126/89/110; www.dynastar.com
ALLROUND: 4,5 / STABILITET: 4,5

PUDERLAGG

Atomic Bent Chetler, 6 500 kronor
BÄST FÖR: Surfa berget
TESTET: Chetler är designad av skidåkningsvisionären Chris Benchetler som valt att göra tip och tail likt ett båtskrov. Fördelarna gör sig tydliga varje gång det finns mer än 15 centimeter lössnö. Skidorna skär sig mjukt och fint genom mjuksnön och vägrar fastna i skaren.
DOMEN: En ny skidupplevelse. 142/120/134; www.atomic.com
ALLROUND: 4,5 / RESPONS: 5

Blizzard Bodacious, 6 995 kronor
BÄST FÖR: Heliskiing
TESTET: Som skidtestare tänker man alltid: vilken skida skulle få följa med på heliskiing? Svaret är Bodacious. Med sina 32 meter svängradie passar den utmärkt i den öppna terrängen. Den tillåter dig också förvandlas till en Super-G-åkare om du behöver ta dig undan problem. Den nya Bodacious funkar faktiskt riktigt fint även i lägre hastigheter.
DOMEN: Byggda för att åka stort. 142/118/132; www.blizardsportusa.com
ALLROUND: 4,5 / RESPONS: 4,5

Head Cyclic 115, 7 995 kronor
BÄST FÖR: Erfarna skidåkare
TESTET: Med tanke på att Cyclic bygger på en träkärna värdig världscupen såg vi framför oss hur vi dundrade nerför branterna. Och det gjorde vi. Vad vi inte hade väntat oss var hur lättsvängda de var – så länge du är balanserad och alert. Det här är inget för den bakåtlutade åkaren som vill glida. Svängradie på 19 meter.
DOMEN: Den perfekta skidan för ungefär två decimeter nysnö ovanpå en tunnare skorpa. 148/113/131; www.head.com
ALLROUND: 5 / RESPONS: 4,5

Rossignol Super 7, 5 999 kronor
BÄST FÖR: Skidåkare som vill ha ännu roligare
TESTET: Precis som originalet S7 har denna Rossignolmodell en perfekt balans mellan rocker och storlek. Dessutom perfekt balans mellan mängd uppsvängd tip och camber för att klara både lössnö och pist. Vad är då nytt? Framför allt har tip och tail blivit lättare så att det är mindre vikt som kan svikta. Mest smågrejer kan man tycka – till dess att man åker på dem.
DOMEN: Vann enkelt kategorin – igen. 140/116/130; www.rossignol.com
ALLROUND: 5 / RESPONS: 5

Foto: Inga Hendrickson


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Latest Images